Γ. ΠΑΠΑΚ/ΝΟΥ: ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ!

ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ! Την εκποίηση και τη διάλυση της ΔΕΗ, παρουσίασε ως βασικό στόχο του, ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του.

Η ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της ΔΕΗ, θα σημάνει τη διάλυση και την παράδοση (σε εξευτελισιτκό μάλιστα τίμημα) στα ξένα πολυεθνικά συμφέροντα μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, τα πλατια λαϊκά στρώματα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με «τιμολόγια – φωτιά», τα οποία θα επιβάλλονται στην ολιγοπωλιακή και ακραίως καρτελοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας!

Τα τρία σενάρια  που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το πώς τα παραπάνω θα γίνουν πράξη είναι τα εξής:

Το πρώτο σενάριο είναι η πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου, το οποίο φαίνεται να είναι μάλλον outsider, εν μέσω και της κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Το δεύτερο σενάριο, είναι η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει πρώτα να θεσπιστεί το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ITO), κάτι το οποίο γίνεται αυτήν την περίοδο που μιλάμε. Σύμφωνα με το ΙΤΟ, η ιδιοκτησία και διαχείριση των παγίων του δικτύου μεταφέρεται σε 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ η διανομή παραμένει στη ΔΕΗ.

Το μοντέλο ΙΤΟ, ουσιαστικά δημιουργεί μια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα πάγια τα οποία δεν αποφέρουν κανένα έσοδο, παρά μόνο απαιτούν δαπάνες συντήρησης και άλλη μια εταιρεία διανομής η οποία αποφέρει έσοδα. Όπου έχει εφαρμοστεί το μοντέλο ΙΤΟ, και σε δεύτερο χρόνο, έχει εφαρμοστεί ιδιωτικοποίηση βάσει αυτού, οι ιδιώτες έχουν αγοράσει την «κότα με τα χρυσά αυγά» δηλαδή την εταιρεία διανομής και το δημόσιο έχει μείνει με τη «σαβούρα» δηλαδή με την εταιρεία διαχείρισης των παγίων… Αυτό φαίνεται να είναι και το πιθανότερο σενάριο για την τελική εκποίηση της ΔΕΗ!

Το τρίτο σενάριο είναι η είσοδος «στρατηγικού επενδυτή» στη ΔΕΗ, στα πρότυπα της εκποίησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την πρόταση «ενδιαφέρουσα».

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως πριν την αποκρατικοποίηση θα γίνει προσπάθεια κουρσέματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΔΕΗ, ώστε να ελαφρυνθούν οι αξιότιμοι κ.κ. επενδυτές

Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν, μετά το «ξεκαθάρισμα» της κατάστασης σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή. Τόσο η Κομισιόν όσο και το μνημονιακό πρόγραμμα, επιβάλλουν την είσοδο ιδιωτών στη δραστηριότητα αυτή. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα λιγνιτωρυχείου μόνο στη Βεύη, και όχι στη Δράμα και στην Ελασσόνα, όπου ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως το λιγνιτωρυχείο της Βεύης,  θα πάει σε ιδιώτες ενώ η ΔΕΗ έχει αποκλειστεί από κάθε σχετική διαδικασία, έξω από οποιαδήποτε λογική! Έτσι είναι όμως η ελεύθερη οικονομία της αγοράς. Οι κανόνες της (ελεύθερη συμμετοχή σε οικονομικές δραστηριότητες, όπως ένας διαγωνισμός για το άνοιγμα νέου λιγνιτωρυχείου) ισχύουν μόνο για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα…

 

ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ!

 

Πάντως στα άμεσα πλάνα του ΥΠΕΚΑ, με ορίζοντα εξαμήνου, μπαίνει η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βάσει νομοσχεδίου το οποίο εγκρίθηκε χτες από το ΥπΟυργικό Συμβούλιο. Η απελευθέρωση θα βάλει προοπτικά φωτιά στα λαϊκά τιμολόγια του ρεύματος ενώ θα αφορά και την αγορά φυσικού αερίου.

Έτσι αποτελεί το νομοσχέδιο αποτελεί  τον προάγγελο για το ξεπούλημα των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, το οποίο βρίσκεται επίσης στα άμεσα σχεδια του ΥΠΕΚΑ.

 

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΙΟΝΙΟ – ΚΡΗΤΗ

Τέλος, ανακοινώθηκε και η διενέργεια διαγωνισμών για έρευνες ύπαρξης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και τη Νότιο Κρήτη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν ανέφερε τίποτα για πιθανές έρευνες στο Αιγαίο…

αναδημοσίευση από:ISKRA

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s